Hebt u te maken met een ramp en ondersteuning nodig of vragen over een herstel proces?
Bij deze brand om 06:00 s'morgens hadden we om 11:00 de eerste medewerkers weer aan het werk;
24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar;
Voor echte noodgevallen zoals een grote brand, hack, waterschade of inbraak in uw bedirjfspand zijn wij 24/7 bereikbaar. Laat ons zo snel mogelijk iets weten ook al is dat midden in de nacht zodat wij al kunnen beginnen met het herstelproces.
Ervaring in ramp recovery
In het 20 jarige bestaan van ons bedrijf hebben wij al met veel ramp scenario's te maken gehad bij bedrijven. Hacks, Brand, Explosies, Waterschades, Diefstallen of defecte media waar geen back-up van was... We hebben het allemaal al eens meegemaakt..
Maak gebruik van onze kennis hierin...
Opschalen & Actie
In het geval van een calamiteit maken wij onze agenda leeg en zetten al onze beschikbare medewerkers in om uw bedrijf weer zo snel mogelijk operationeel te krijgen. Binnen een uur kunnen wij noodwerkplekken bieden en binnen enkele uren kunenn wij over nieuwe hardware beschikken voor herinrichting van uw omgeving.
Wilt u klant worden bij B/Focused? Dan is een backup oplossing verplicht!
Wij zijn verwantwoordelijk over uw data, wij willen daar geen enkel risico in lopen en dat zou u ook niet moeten willen. Hoewel we dit steeds makkelijker kunnen uitleggen aan klanten door de actualiteit zoals de grote hacks bij de Universiteit Maastricht of de haven van Rotterdam krijgen we toch nog steeds opmerkingen ons bedrijf hoeft dat niet, of ons bedrijf is geen doelwit daarin.
De realiteit is echter dat criminaliteit steeds digitaler wordt en dat tegenwoordig de kans op een digitale inbraak veel hoger is dan dat iemand met een breekijzer uw deur van het bedirjfspand forceerd. En waar de meeste bedrijven wel investeren in alarm installaties voor bedrijfspanden zou u ook moeten investeren in bescherming tegen digitale criminaliteit waar backup een zeer belangrijk onderdeel van is.
Als het mis gaat willen wij als ICT dienstverlener een weg terug hebben, anders zijn wij bij data verlies degene die het slecht gedaan hebben.
Iedereen is ook te hacken, geen enkel bedrijf kan daar garanties op geven. Grote bedrijven zoals Sony Playstation Network, LinkedIN, of in Nederland het ziekenhuis van leeuwarden hebben te maken met hacks. Naast grote bedrijven zijn ook kleine bedrijven targets door veelal volledig geautomatiseerde aanvallen. Er is ook veel geld mee te verdienen en er zitten georganiseerde criminele organisaties achter.
Met deze back-up visie van B/Focused kunt u nooit grote hoeveelheden data kwijtraken:
Zorg ervoor dat u altijd een data back-up op een ander platform hebt die niet in verbinding staat met uw productieplatform zodat u in het geval van calamiteiten op uw productie platform altijd een herstel kan uitvoeren van uw back-up platform.
Versleutel uw back-ups met een encryptiekey. Zo kunnen derden nooit gebruik maken van de data in uw back-ups. Bewaar de encryptiekey van uw back-up in een kluis. Zonder de encryptiekey is het namelijk ook weer onmogelijk de data te herstellen.
We spreken een duidelijke data retentie af, dit is de tijd waarop u terug kunt gaan in gemaakte back-ups. Een langere data retentie is belangrijk omdat het soms niet direct duidelijk is wanneer u data kwijt bent zoals bij het (on)bewust verwijderen van data.
Van clouddata maken we ook een back-up. Dit is minder relevant voor data verlies bij calaimiteiten als brand- of waterschade maar nog steeds heel belangrijk om uw te verdedigen tegen data verlies by cyber incidenten of het bewust verwijderen van data door (ex) medewerkers.
Voorkomen beter dan genezen;
Ons devies is investeer in uw digitale beveiliging. Net zoals u investeert in een alarmcentrale voor uw bedrijfspand zorgt de huidige actualiteit dat u ook moet investeren in uw digitale beveiliging. Een belangrijk onderdeel van die beveiligingsstrategie is een goede backup. Hackers hebben zo geen mogelijkheid om uw data onherstelbaar te versleutelen.
Veel gestelde vragen over backup
-
Wat is encryptie?
Encryptie is het versleutelen van data. Dat gebruiken wij om uw data te beschermen tegen derden... maar wordt door hackers ook weer gebruikt om uw data onbruikbaar te maken om uw daarmee te chanteren om een losgeld te betalen.
Encrytie van data passen wij voor elk van onze klanten toe, dit kan ook in uw AVG beleid worden opgenomen als maatregel welke u genomen hebt om uw data te beschermen.
-
Wij maken de backup op externe harde schijven of USB disks, is dat goed?
Onder bepaalde voorwaarden kan dit een goede oplossing zijn die echter wel een goede dicipline van u vergt:
- Er moeten verschillende media zijn, wij adviseren 4 dag media voor maandag tot donderdag en 4 weekmedia voor de 5 weken die 1 maand kan bevatten. Verder hebben we 12 maandmedia voor elke eerste week van de maand en bij voorkeur dan ook nog enkele jaarmedia.
- De media moeten elke werkdag vervangen worden en dan op een andere locatie bewaard worden;
Voor de meeste bedrijven is dit een hoop gedoe, cloud backup is de laatste jaren ook steeds goedkoper geworden waardoor het overgrote deel van onze klanten van deze methode is afgestapt die overigens wel een prima backup oplossing is mits u zich aan de regels houdt die wij hier stellen. U kunt dan maximaal 72 uur data verlies lijden in het geval van een lang weekend;
-
Wij maken back-ups op onze tweede locatie, uitstekend geregeld toch?
Hackers en de virussen die zij verspreiden kijken altijd eerst of ze de back-ups die er gamaakt worden kunnen verwijderen. Een tweede locatie die verbonden is met de primaire locatie is dus wel weer prima voor een calaimiteit als brand maar niet voor digitale criminaliteit. U maakt immers nog steeds een backup in uw productieomgeving.
-
Onze data wordt elke nacht gesynchroniseerd naar een andere locatie, is dit een goede backup?
Duidelijk nee.... bij encryptievirussen loopt u een enorm risico om al uw data kwijt te raken. Wij kennen verschillende bedrijven (inmiddels nieuwe klanten) die zo al hun data zijn kwijt geraakt. Er werd een encrytievirus binnengehaalf welke alle bestanden begon te versleutelen. Het personeel had dit niet direct in de gaten en s'nachts werden alle versleutelde bestanden netjes gesynchronisserd naar de backup oplossing met als resultaat de volgende morgen zowel de productiedata als de gescynhroniseerde data versleuteld.
-
Ik zit met al mijn data in de cloud, dus een backup is overbodig toch?
Hoewel dat klopt voor standaard calamiteiten als een afgebrand kantoor, gestolen laptop of een waterschade geldt dat veel mider voor de opkomende digitale criminaliteit. Hackers zitten vaak al lang in uw systemen en verzekeren zich van het verwijderen van de aanwezige reservekopieen alvorens ze hun slag slaan. Wij zijn van mening dat elk bedrijf moet beschikken over een back-up op een ander platform dan hun productieplatform waar ze hun data in opslaan;
-
Wat is data retentie?
Het begrip dataretentie wordt gebruikt om de bewaartermijn van uw backup data aan te geven. Met onze standaard back-up oplossing hanteren we een bewaartermijn van 365 dagen van de backup die uit te breiden is naar een langere termijn waarvoor we dan wel weer meer opslag nodig hebben. Immers hoe langer we een backup bewaren hoe meer opslag we nodig hebben.
-
Welke data moet ik opnemen in een back-up?
Wij adviseren sowieso natuurlijk alle productiedata op te nemen in een backup. Denk ook goed na over andere data bronnen binnen uw organisatie zoals bijvoorbeeld een uren registratie of camera systeem.
Eventueel kunt u bij servers voor snellere hersteltijden in het geval van calamiteiten ook nog kiezen voor een full server backup waarbij de volledige server hersteld kan worden zonder eerst een nieuwe server op te bouwen wat herstel bij calamiteiten natuurlijk bevorderd.