U denkt misschien dat u alles heeft gedaan om uw bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen. U heeft de meest geavanceerde beveiligingsoplossingen om u te verdedigen tegen externe bedreigingen, maar bent u even goed beschermd tegen interne bedreigingen?
Bewust of onbewust kunnen uw medewerkers, uw leveranciers, uw partners en zelfs uzelf een bedreiging vormen voor uw bedrijf. Daarom is het cruciaal om te weten hoe u uw bedrijf van binnenuit kunt beschermen. In deze blog bespreken we verschillende interne bedreigingen, hoe u rode vlaggen kunt herkennen en, het belangrijkste, hoe u deze kunt vermijden.
Veelvoorkomende interne bedreigingen:
Diefstal van gegevens:
Een werknemer of iemand die deel uitmaakt van de organisatie downloadt of lekt gevoelige gegevens voor persoonlijk gewin of kwaadaardige doeleinden. Het fysiek stelen van bedrijfsapparaten met vertrouwelijke informatie of het digitaal kopiëren ervan wordt beide beschouwd als gegevensdiefstal.
Voorbeeld: Een vertrekkende medewerker bij een opdrachtgever downloade data nadat hij een nieuwe functie had gevonden bij zijn huidige werggever voor gebruik bij zijn volgende werkgever.
Sabotage:
Een ontevreden werknemer of iemand die voor uw concurrent gaat weren, beschadigt, verstoort of vernietigt opzettelijk uw organisatie door belangrijke bestanden te verwijderen, apparaten van de organisatie te infecteren of een bedrijf uit cruciale systemen te sluiten door wachtwoorden te wijzigen.
Voorbeeld: Bij een klant verwijderde een ontevreden werknemer alle bestanden nadat hij ontslagen was en de opdrachtgever dit niet aan ons had doorgegeven. S'avonds verwijderde de medewerker via een VPN bedrijfsdata..
Nalatigheid & fouten:
Zowel nalatigheid als fouten leiden tot interne bedreigingen die een beveiligingsrisico kunnen vormen. Hoewel fouten kunnen worden verminderd door training, vereist het omgaan met nalatigheid een strikter niveau van handhaving.
Voorbeeld: Een werknemer kan op een kwaadaardige link klikken en malware downloaden, of ze kunnen een laptop met gevoelige gegevens kwijtraken. In beide gevallen worden de bedrijfsgegevens gecompromitteerd.
Delen van inloggegevens:
Denk aan het delen van inloggegevens is als het overhandigen van de sleutels van je huis aan een vriend. Op dezelfde manier brengt het delen van je vertrouwelijke wachtwoord met collega's of vrienden veel mogelijkheden met zich mee, waaronder een verhoogd risico om je bedrijf bloot te stellen aan een cyberaanval.
Voorbeeld: Een werknemer gebruikt de laptop van een vriend om toegang te krijgen tot hun werkmail. Ze vergeten vervolgens uit te loggen en die persoonlijke laptop wordt gehackt. De hacker heeft nu toegang tot de vertrouwelijke informatie van het bedrijf.
Let op de volgende signalen:
Het is cruciaal om insider bedreigingen vroegtijdig te identificeren. Let op deze waarschuwingssignalen:
- Ongebruikelijke toegangspatronen: Een medewerker begint plotseling toegang te krijgen tot vertrouwelijke bedrijfsinformatie die niet relevant is voor hun functie.
- Overmatige gegevensoverdrachten: Een medewerker begint plotseling een groot volume aan klantgegevens te downloaden en over te zetten naar een geheugenstick.
- Autorisatieverzoeken: Iemand vraagt herhaaldelijk toegang tot bedrijfskritische informatie, hoewel hun functie dit niet vereist.
- Gebruik van niet-goedgekeurde apparaten: Toegang tot vertrouwelijke gegevens met persoonlijke laptops of apparaten.
- Uitschakelen van beveiligingshulpmiddelen: Iemand binnen uw organisatie schakelt hun antivirus of firewall uit.
- Gedragsveranderingen: Een medewerker vertoont abnormaal gedrag, zoals plotseling deadlines missen of tekenen van extreme stress vertonen.
en versterk uw verdediging:
Hier zijn onze vijf stappen om een uitgebreid cybersecurity-framework op te bouwen dat ervoor zorgt dat uw bedrijf beschermd blijft:
- Implementeer een sterk wachtwoordbeleid en moedig het gebruik van multi-factor authenticatie aan waar mogelijk.
- Zorg ervoor dat medewerkers alleen toegang hebben tot gegevens en systemen die nodig zijn voor hun functies. Herzie en werk toegangsrechten regelmatig bij.
- Onderwijs en train uw medewerkers over insider bedreigingen en beveiligingsbest practices.
- Maak regelmatig back-ups van uw belangrijke gegevens om ervoor te zorgen dat u kunt herstellen van een gegevensverliesincident.
- Ontwikkel een uitgebreid incident response plan dat de actieplannen beschrijft voor het reageren op insider bedreigingsincidenten.
Cyberverzekering: Een vangnet, geen vervanging voor beveiliging
Cyberverzekering is een onmisbaar hulpmiddel in je risicobeheerarsenaal. Zie het als een van de vele wapens die je hebt tegen cyberdreigingen. Er is echter een wijdverbreide misvatting dat het hebben van een cyberverzekering voldoende is. De waarheid is dat zonder een uitgebreide cybersecuritystrategie je verzekering slechts beperkte bescherming kan bieden.
Begrijp de beperkingen van cyberverzekering
In het huidige zakelijke landschap is cyberverzekering een must. Het hebben van een verzekering garandeert echter geen uitbetaling. Hier zijn enkele dingen waar cyberverzekering je niet mee kan helpen:
Bedrijfsstilstand: Je cyberverzekeringspolis kan nooit volledig de kosten van verloren productiviteit door een cyberaanval dekken. De uitbetalingen zijn in de meeste gevallen gedeeltelijk en niet voldoende om te herstellen van de bedrijfsstilstand.
Reputatieschade: Cyberverzekering kan je niet helpen om het vertrouwen van klanten terug te winnen. Het kost veel werk om de reputatie van je organisatie te herstellen.
Evoluerende dreigingen: Cyberdreigingen evolueren voortdurend, en je verzekeringspolis biedt mogelijk geen uitbetaling tegen nieuwe tactieken.
Social engineering-aanvallen: Cybercriminelen misleiden vaak nietsvermoedende slachtoffers via social engineering-aanvallen. Als je bedrijf verliezen lijdt door een social engineering-aanval, zoals een phishing-scam, ben je mogelijk niet gedekt.
Insider bedreigingen: Verliezen als gevolg van een interne dreiging worden zelden gedekt door verzekeringsmaatschappijen. Als de inbreuk plaatsvindt vanwege een dreiging binnen je organisatie, kan je polisverstrekker de claim niet honoreren.
Natiestaat-aanvallen: Sommige rogue state-naties zetten hun hackers in om cyberaanvallen in andere landen uit te voeren. Veel verzekeringsmaatschappijen beschouwen dergelijke aanvallen als oorlogshandelingen en dekken ze niet.
Zes stappen om een sterke cybersecurityhouding op te bouwen
Voer deze stappen proactief uit om je verdediging te versterken:
Medewerkerstraining is cruciaal voor het opbouwen van een sterke verdediging tegen cyberdreigingen. Houd regelmatig sessies en bootcamps om je team te informeren over de beste praktijken op het gebied van cybersecurity.
Implementeer sterke wachtwoordbeleid. Het gebruik van multi-factor authenticatie zal je interne beveiliging fenomenaal verbeteren.
Maak regelmatig back-ups van je bedrijfskritische gegevens. Dit zorgt ervoor dat je snel kunt herstellen in geval van een inbreuk of een ransomware-aanval.
Houd je software en beveiligingsoplossingen up-to-date. Monitor en los problemen op voordat hackers de kans krijgen om ze te exploiteren.
Beschouw je netwerk als je kasteel en doe er alles aan om het te beschermen tegen hackers. Bouw een sterke netwerkbeveiligingsinfrastructuur, compleet met firewalls, antivirussoftware en dreigingsdetectiesystemen.
Bouw een veerkrachtige toekomst voor je bedrijf
Om een sterke verdedigingshouding op te bouwen, heb je een goede cyberverzekeringspolis en een robuust cybersecurityplan nodig. Het kan echter stressvol zijn om de verantwoordelijkheden van het beheren van je bedrijf en het implementeren van een uitgebreide beveiligingsstrategie te jongleren. Daar komt een geweldige partner zoals wij om de hoek kijken. Wij kunnen je huidige IT-infrastructuur evalueren en een strategie creëren die bij je past. Neem vandaag nog contact met ons op om aan de slag te gaan.
Vecht niet alleen tegen bedreigingen:
Uw bedrijf beschermen tegen zowel interne als externe bedreigingen kan overweldigend aanvoelen, vooral als u het alleen moet doen. Daarom heeft u partners nodig. Een IT-dienstverlener zoals wij, maar ook goede softwareleveranciers kunnen u helpen om uitgebreide beveiligingsmaatregelen te implementeren.
Laat ons u helpen uw bedrijf van binnenuit te beschermen. Neem contact met ons op en wij laten u zien hoe u potentiële bedreigingen kunt monitoren en effectief kunt reageren als er een incident optreedt.