beveiliging voor ZZPérs

BEVEILIGING VOOR ZZP OF KLEIN ZAKELIJKE BEDRIJVEN

Voor startende of reeds bestaande ZZP bedrijven staat ICT misschien niet helemaal boven aan de agenda of er ontbreekt kenni, externe expertise of het budget daarvoor om de dingen wel goed in te regelen. Het is echter voor alle bedrijven groot of klein digitale beveiliging op de agenda te zetten. Ook met de nieuwe NIS wetgeving die er aan zit te komen worden bepaalde zaken vanaf 2024 zelfs verplicht en kunnen boetes opgelegd worden door de overheid als er niet goed met data beveiliging wordt omgegaan. Uiteindelijk wil je zelf natuurlijk ook niet dat jou data, of nog erger de data van je klanten gecompromitteerd wordt. 

 

WAT ZIEN WIJ BIJ ONZE ZZP EN KLEIN MKB KLANTEN?

Vaak komen zzp of kleine mkb bedrijven bij ons binnen na een incdent als het eigenlijk al te laat is. Ze hebben vaak iemand in de familie of in het dorp die hen een beetje ondersteunt en denken dat ze te klein zijn om een doelwit te zijn voor cyber criminelen. In veel gevallen wordt er nog gewerkt met uderwetse mail protocollen als IMAP of POP3, Data wordt niet of niet volledig in de cloud opgeslagen en onvoldoende beschermd.

Helaas zien we dat net ZZP bedrijven vaak een doel zijn voor cyber criminelen net omdat hier vaak de beveiliging niet in orde is. Ook de opkomst van Artificiele Intelligentie en het makkelijk verkrijgen van e-mail adressen op het Dark Net vereenvoudigd dit proces nog eens verder. Zie ook deze krantenartikelen daarover:

Windows

Nog altijd het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. In aanschaf ook een stuk goedkoper dan Apple Hardware en door de opkomst van het Microsoft 365 platform zien we ook regelmatig Apple gebruikers overstappen naar Windows.

Met 77,5 % van de wereldwijde gebruikers die momenteel dit als platform gebruiken is dit ook meteen het aantrekkelijkste target voor cyber criminelen.

Bekijk

Mac OS

Het zijn natuurlijk fantastisch mooie apparaten en het grote voordeel is dat de software voledig is afgestemd op de onderliggende hardware. Omdat maar circa 7% van de bevolking gebruik maakt van dit platdorm is het ook veel minder interessant voor cyber criminelen. Het gros zit natuurlijk op Windows. Dit is echter geen garantie voor geen beveiligingsproblemen want ze zijn er wel virussen en malware voor Mac OS.

IEDEREEN IS EEN POTENTIEEL TARGET VOOR CYBERCRIMINELEN!

SNELLE BEVEILIGING TIPS
KLIK NOOIT ZO MAAR OP EEN LINK

Een link in een mail kan aan de achterkant iets heel anders zijn. Door de muis kort op de link te houden (zonder te klikken) krijgt u de echte link te zien kunt u controleren of dit overeenkomt met de pagina die u verwacht, controleer dit in elk geval bij dubieuze mails of een rekeningnummer wijziging

VERIFIEER HET E-MAIL ADRES MET DE AFZENDER

De weergave naam van een mail kan heel simpel gewijzigd worden. Zo kan ik mijn naam supereenvoudig aanpassen naar president van Nederland of elk willekeurig iemand die ik kan verzinnen. Controleer dus of het e-mail adres klopt met het bedrijf waar u verwacht zaken mee te doen bij twijfelachtige mails.

WERK MET EEN CLOUD PLATFORM

Er zijn in principe nog twee grote cloud platformen, Microsoft of Google. Kies een van deze platformen om betere beveiling, opslag en mogelijkheden te krijgen. Ga niet meer werken met IMAP of POP3 platformen. Een cloud platform moet echt uw minimale investering worden;

GEBRUIK WACHTWOORD GENERATORS

Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord maar gebruik in plaats daarvan een wachtwoord generator of  wachtwoord software zoals LastPass. Last Pass is gratis te gebruiken voor 1 persoon pas bij het gebruik in teams moet daar betaald worden waarvoor wij ook licenties aanbieden in onze webshop.

Zo voorkomt u dat als een platform gehackt wordt meteen al uw accounts risico lopen.